Om te garanderen dat de benodigde expertise wordt betrokken bij de ontwikkeling van conceptkerndoelen, wordt naast het team dat de kerndoelen van burgerschap actualiseert een advieskring ingericht.
We vragen aan de advieskring:
De leden van de advieskring komen samen om de opgehaalde feedback vanuit de achterban en de eigen bevindingen te bespreken. Daarna bepalen zij welke adviezen en feedback zij het team willen meegeven om de kwaliteit en de bruikbaarheid van de opbrengsten te versterken. Het team van de kerndoelen en de advieskring gaan met elkaar in gesprek over zowel het advies als de verantwoording over de manier waarop het advies verwerkt is.
Doordat we verschillende organisaties een plek geven in de advieskring en meenemen tijdens het proces van de actualisatie in de ontwikkeling, verwachten we dat dat bijdraagt aan draagvlak en bekendheid van de conceptkerndoelen.
Tijdens het actualisatietraject wordt de advieskring op tenminste twee momenten betrokken, waarbij de leden op meerdere momenten samenkomen. De advieskring reflecteert de komende periode op de eerste tussenproducten van het team.
De advieskring bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties die betrokken zijn bij burgerschapsonderwijs. Deze organisaties zijn goed op de hoogte van wat er speelt rondom dit thema, of het nu gaat om het landelijk curriculum of juist over hoe burgerschapsonderwijs in de klas wordt vormgegeven. Zij hebben een brede kijk op het leergebied en inzicht in de opvattingen van de achterban. Het gaat om vakverenigingen, lerarenopleidingen, (vak)netwerken/steunpunten of voor burgerschap relevante maatschappelijke organisaties.