Praat jij ook mee over de conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid in de onderwijspraktijk?

Meld je school nu aan voor najaar 2024

Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Maar wat moet je kennen, kunnen en ervaren om nu – en later als volwassene – actief mee te kunnen doen in de samenleving? Het afgelopen jaar hebben twee teams van leraren, vak- en curriculumexperts onder leiding van een procesregisseur hard gewerkt om de conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid te ontwikkelen voor het po, de onderbouw van het vo en (v)so.

We hebben deze conceptkerndoelen op 6 maart 2024 aan demissionair minister Mariëlle Paul overhandigd. Nu starten we de volgende fase: het beproeven van de conceptkerndoelen op verwachte bruikbaarheid in de onderwijspraktijk. Tot aan de zomer voeren we gesprekken over de conceptkerndoelen met diverse profielorganisaties, ketenpartners en experts om de aanpak voor de fase van beproeven te optimaliseren. Tijdens de bijeenkomsten, die dit najaar plaatsvinden, krijg je volop gelegenheid om vragen te stellen, je mening te delen en van gedachten te wisselen met andere scholen uit de regio. Zo zorgen we er met jouw bijdrage voor dat we daarna een definitieve set conceptkerndoelen aan het ministerie van OCW kunnen aanbieden en dat de scholen straks goed voorbereid aan de slag kunnen.

Meld jouw school direct aan!

  • Waarom meedoen?
    • Zien hoe de kerndoelen (en uitwerkingen) voor het po, onderbouw vo en (v)so eruit komen te zien;
    • Stel al jouw vragen over de conceptkerndoelen;
    • Spar met andere scholen uit de regio over de bruikbaarheid in de praktijk;
    • Bijdragen aan de definitieve set conceptkerndoelen.
  • Wie zoeken we?
    Drie deelnemers per school die zich onderwijsinhoudelijk bezighouden met burgerschap en digitale geletterdheid (schoolleider, leraar en/of coördinator)
    Per bijeenkomst gaan we met 40 scholen in gesprek (25 po scholen, 10 vo scholen en 5 (v)so scholen). Bij een groter aantal aanmeldingen maken we op basis van een goede afspiegeling en spreiding een selectie
  • Is er een vergoeding?
    Ja, scholen krijgen € 2500,- per deelname (op basis van drie deelnemende personen per school). Na aanmelding ontvang je meer informatie hierover.
  • Hoeveel tijd kost het om mee te doen?
    We verwachten dat iedere deelnemer ongeveer 12 uur besteedt aan dit proces. Dit is inclusief deelname aan één regiobijeenkomst. Lees hieronder welke 4 stappen deze beproevingsfase heeft.

Zo ziet de beproevingsfase eruit

Stap 1. Bijwonen van één regiobijeenkomst

In september en oktober 2024 organiseren we regiobijeenkomsten door heel Nederland. Tijdens de regiobijeenkomsten lichten we de conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid toe en gaan we met elkaar in gesprek over de conceptkerndoelen.

Stap 2. Aan de slag op school: de praktijkopdracht

Na de bijeenkomst ga je op jouw school aan de slag met een praktijkopdracht. Hiervoor ga je met collega’s uit je vakgroep of team in gesprek over de conceptkerndoelen. Voor de praktijkopdracht krijg je ook tips en materialen mee zodat je het gesprek goed bij jou op school kunt voeren. De bevindingen leg je vast en koppel je digitaal terug aan SLO. We leggen je tijdens de regiobijeenkomsten de praktijkopdracht uit. Heb je tijdens de uitvoering van de opdracht vragen, dan zijn we beschikbaar voor je.

Stap 3. SLO verzamelt en analyseert de uitkomsten van de praktijkopdrachten

We bekijken en wegen alle feedback op de conceptkerndoelen zorgvuldig. Het resultaat van deze analyse gebruiken we om de set conceptkerndoelen aan te scherpen en een definitieve set conceptkerndoelen op te leveren. Natuurlijk informeren we je wat we met de feedback hebben gedaan, welke keuzes we hebben gemaakt en hoe de aangepaste conceptkerndoelen eruit zien.

Stap 4. Aanbieden conceptkerndoelen aan OCW voor vastlegging in de wet

Als eindproduct van deze fase bieden we de kerndoelen als definitieve set conceptdoelen aan bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie van OCW doorloopt vervolgens een traject om de kerndoelen in de wet vast te leggen.

Meld jouw school direct aan!


Waar zijn de regiobijeenkomsten?

Hieronder zie je waar en wanneer de regiobijeenkomsten plaatsvinden. Meer informatie over de exacte locatie ontvang je na aanmelding uiterlijk twee weken voor de bijeenkomst. Elke bijeenkomst duurt van 16:00 - 20:00 uur.

  • Dinsdag 24 september Eindhoven (deze bijeenkomst zit vol, graag andere plaats kiezen)
  • Dinsdag 1 oktober Utrecht (deze bijeenkomst zit vol, graag andere plaats kiezen)
  • Donderdag 3 oktober Rotterdam
  • Dinsdag 8 oktober Deventer
  • Dinsdag 15 oktober Amsterdam (VOL)
  • Dinsdag 22 oktober Heerenveen

Voor (v)so scholen die werken met zml/mb leerlingen en leerlingen die uitstromen naar dagbesteding of arbeidsmarkt ontwikkelen we functionele kerndoelen. Daarvoor organiseren we in 2025 een aparte bijeenkomst om ook deze conceptkerndoelen te beproeven in de onderwijspraktijk.

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe de conceptkerndoelen zijn ontwikkeld en op de hoogte blijven, kijk dan op de pagina's over burgerschap of digitale geletterdheid en meld je aan voor de nieuwsupdates.

Tot snel op een van de regiobijeenkomsten!

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Leergebieden