blijf op de hoogte
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.
SLO heeft de afgelopen maanden samen met leraren en experts uit het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs functionele conceptkerndoelen voor Nederlands en rekenen en wiskunde ontwikkeld. Deze kerndoelen zijn bedoeld voor zeer moeilijk lerende leerlingen en meervoudig beperkte leerlingen die uitstromen naar de arbeidsmarkt of dagbesteding. De conceptkerndoelen voor Nederlands en rekenen voor het primair (speciaal) onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs waren het startpunt voor de functionele conceptkerndoelen.
Op 27 maart worden de functionele conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde opgeleverd aan het ministerie van OCW.
Na oplevering is het tijd om met scholen en organisaties in gesprek te gaan over de verwachte bruikbaarheid van de functionele kerndoelen in de praktijk. Op 2 april organiseren we daarom een landelijke bijeenkomst in Amersfoort en zijn we op zoek naar jou. Meld je nu aan en praat mee!
Kom naar de landelijke bijeenkomst op 2 april
Op 2 april ben je van 16.00 tot 20.00 uur van harte welkom in Leerhotel het Klooster in Amersfoort.
Wie kunnen meedoen?
Voor de landelijke bijeenkomst zoeken we 20 scholen. Er kunnen ongeveer 50-60 deelnemers meedoen. We zoeken leraren/ib-ers/coördinatoren, schoolleiders en andere belanghebbenden, die met ons mee willen denken, praten en hun mening willen delen over de functionele kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde. Kom dus niet alleen, maar neem een collega mee!
Waarom meedoen?
Door mee te doen aan deze volgende stap krijg je als school, onderwijsprofessional en belanghebbende alvast een idee hoe de kerndoelen (en uitwerkingen) voor de leergebieden Nederlands en rekenen en wiskunde voor po, onderbouw vo en (v)so eruit komen te zien. Je denkt alvast na hoe je de conceptkerndoelen straks kunt vertalen naar de praktijk. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen, je mening te delen en van gedachten te wisselen met andere scholen. Zo zorgen we er met jouw bijdrage voor dat we in de zomer een definitieve set functionele kerndoelen aan het ministerie van OCW kunnen aanbieden en dat de scholen straks goed voorbereid aan de slag kunnen.
Wat kun je als school verwachten?
De volgende fase in het actualisatieproces bestaat uit vier stappen.
Stap 1. Bijwonen van de landelijke bijeenkomst
Op 2 april organiseert SLO een landelijke bijeenkomst in Amersfoort. Tijdens de bijeenkomst lichten we de functionele conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde toe, gaan we met elkaar en scholen in gesprek over de verwachte bruikbaarheid van de functionele conceptkerndoelen.
Stap 2. Aan de slag op school: de praktijkopdracht
Na de bijeenkomst ga je met collega’s uit het team in gesprek en voer je een praktijkopdracht uit. Je ontvangt tijdens de landelijke bijeenkomst tips en materialen, zodat je de praktijkopdracht goed kan uitvoeren. Een onderdeel van de opdracht is het invullen van een vragenlijst, zodat we goede data en feedback ontvangen op de functionele conceptkerndoelen.
Stap 3. Uitkomsten praktijkopdrachten bundelen en verzamelen door SLO
SLO bekijkt en weegt alle feedback op de functionele conceptkerndoelen zorgvuldig en raadpleegt waar nodig experts voor vervolgstappen. Het resultaat van de analyse gebruiken we om de set functionele conceptkerndoelen aan te scherpen en een definitieve set op te leveren. In een verantwoordingsdocument, dat we na afloop toesturen, lees je terug welke keuzes zijn gemaakt en hoe het proces is verlopen.
Stap 4. Aanbieden conceptkerndoelen aan OCW voor vastlegging in de wet
Als eindproduct van deze fase worden de functionele kerndoelen als definitieve set aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangeboden. Het ministerie van OCW doorloopt vervolgens een traject om de kerndoelen in de wet vast te leggen en is verantwoordelijk voor de implementatie. SLO start in 2024 met de ontwikkeling van leerlijnen, ondersteunende informatie en materialen, die helpen bij de implementatie.
Hoeveel tijd kost het om mee te doen?
We verwachten dat iedere deelnemer ongeveer drie dagdelen (12 uur in totaal) besteedt aan dit proces. Dit is inclusief aanwezigheid op de bijeenkomst.
Is er een vergoeding?
Scholen krijgen een vergoeding van 2000 euro gebaseerd op deelname van 2 personen. Na aanmelding zullen scholen hier meer informatie over ontvangen.
Direct aanmelden
Wil je meedoen en meedenken over de functionele conceptkerndoelen in de praktijk? Meld je dan nu aan en vul het aanmeldformulier in. Aanmelden kan tot en met 19 maart 2023.
Meer informatie
Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar actualisatiebeproeven@slo.nl.
Tot snel op de landelijke bijeenkomst in Amersfoort.
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.