blijf op de hoogte
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.
Zoals we in onze vorige nieuwsupdate lieten weten zijn we op 14 november met het onderwijsveld en (vak)experts in gesprek gegaan over de kerndoelen Nederlandse Gebarentaal. Voor scholen organiseerde SLO samen met Sprong Vooruit deze fase van beproeven op het kantoor van SLO in Amersfoort. We bespraken wat scholen nodig hebben om kerndoelen succesvol te kunnen invoeren.
Zo’n 38 leraren van scholen so/vso, begeleiders en (vak)experts die werkzaam zijn bij organisaties voor dove en slechthorende leerlingen deden actief mee om de kerndoelen Nederlandse Gebarentaal te beproeven. Zij werden die dag begeleid door een tiental medewerkers van Sprong Vooruit en SLO, die zich bezig hebben gehouden met de ontwikkeling van de kerndoelen.
Na de aftrap door Annette van Noorel, onderwijskundige van de afdeling Advies en Onderzoek bij SLO, startte de bijeenkomst. Annette: “Vandaag gaan we eerst de conceptkerndoelen Nederlandse Gebarentaal beter ‘leren kennen’, waarbij we de precieze gedachte erachter uitleggen. Om vervolgens te kijken hoe bruikbaar de conceptkerndoelen Nederlandse Gebarentaal zijn voor de scholen, leraren en begeleiders in het onderwijs. Dit doen we in twee rondes die we verkennen en verdiepen noemen”.
Bernard Teunis, programmamanager Actualisatie Onderwijsdoelen bij SLO, nam de groep daarna mee in het proces van de actualisatie. Nederlandse Gebarentaal is een expertise die we zelf als SLO niet in huis hebben. Er wordt daarom samengewerkt met de organisatie Sprong Vooruit, die deze kennis en expertise wel heeft.
“Het was echt heel waardevol om de hele dag samen met vakgenoten te kunnen praten over je beroep. Op school ben ik toch vaak de enige die zich ermee bezighoudt.”
Deze dag van deze fase van beproeven werd afgesloten met een uitgebreide online vragenlijst, waarbij alle deelnemers over de dertien conceptkerndoelen hun feedback gaven. Indien nodig passen we met de opgehaalde feedback in de komende periode de conceptkerndoelen verder aan. Vervolgens bieden we het ministerie een definitieve set conceptkerndoelen Nederlandse Gebarentaal aan. Daarna start het ministerie van OCW het wetgevingstraject. Het ministerie van OCW besluit op welke manier en wanneer de kerndoelen landelijk worden ingevoerd.
Nieuwsgierig? Bekijk de conceptkerndoelen Nederlandse Gebarentaal die we hebben bekeken in deze fase van beproeven.
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.