Fase van beproeven van de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en moderne vreemde talen

Leraren po/so en leraren onderbouw vo/vso: Doen jullie mee met de fase van beproeven van de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en de moderne vreemde talen?

Meld je school aan voor in het voorjaar 2025. En beproef de conceptkerndoelen met ons mee!

Nu de conceptkerndoelen Nederlands, rekenen en wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid beproefd zijn door het onderwijsveld, is het tijd voor het beproeven van de andere leergebieden in het primair (speciaal) onderwijs en de onderbouw voortgezet (speciaal) onderwijs.

Met de oplevering van de conceptkerndoelen voor mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en de moderne vreemde talen op 21 november 2024 is de ontwikkelfase afgerond. We starten nu met de volgende stap : de fase van beproeven. Tijdens deze fase kijken we naar de verwachte bruikbaarheid in de onderwijspraktijk. Benieuwd welke vakken we precies verstaan onder deze samengestelde leergebieden? Onderaan dit bericht staan de linkjes naar de opgeleverde conceptkerndoelen.

Doet jouw school ook mee? 

Waarom meedoen?
Door mee te doen aan de fase van beproeven krijg je als school en onderwijsprofessional alvast een idee hoe de kerndoelen (en uitwerkingen) van deze leergebieden eruit komen te zien.

Tijdens de regiobijeenkomsten, die in maart 2025 gaan plaatsvinden, krijg je volop gelegenheid om vragen te stellen, je mening te delen en van gedachten te wisselen met andere scholen uit de regio. Zo zorgen we er met jouw bijdrage voor dat we een goede definitieve set conceptkerndoelen aan het ministerie van OCW kunnen aanbieden en dat alle scholen straks goed voorbereid aan de slag kunnen.

Klik hier om jouw school direct aan te melden!

Wie zoeken we?
We zoeken per school drie deelnemers die vanuit verschillende perspectieven feedback kunnen geven op de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en moderne vreemde talen.

Deze drie deelnemers zijn twee leraren (ieder vanuit een ander leergebied) en hun schoolleider. Voor de onderbouw van het vo is het ook mogelijk om je voor één leergebied aan te melden.

  • Po/so: Twee leraren po/so uit de bovenbouw (groep 7 en 8).
    In het primair onderwijs geven leraren over het algemeen lesstof uit alle leergebieden. Deze leraren zoeken wij. Voor het beproeven van de conceptkerndoelen vragen we iedere school mee te doen aan twee van de vijf leergebieden. De schoolleider zal tijdens de regiobijeenkomst een set kerndoelen beproeven en aan de slag gaan met (leidinggeven aan) curriculumverandering.
  • Onderbouw vo/vso: Bij voorkeur twee leraren onderbouw, die lesgeven in 1e, 2e klas vmbo, havo-vwo, en/of 3e klas havo-vwo in twee van de vijf leergebieden.
    Wanneer het binnen jouw school niet mogelijk is om je voor twee leergebieden aan te melden, dan kun je je ook (samen met je schoolleider) voor één leergebied aanmelden.
    Voor de praktijkopdracht die je als school na de regiobijeenkomst gaat uitvoeren betrek je de andere leraren uit de vaksecties die onder het leergebied vallen. De schoolleider zal tijdens de regiobijeenkomst een set kerndoelen beproeven en aan de slag gaan met (leidinggeven aan) curriculumverandering.

Wat kun je als school verwachten?

De fase van beproeven voor de scholen bestaat uit vier stappen.

  • Stap 1. Bijwonen van één regiobijeenkomst
    In maart 2025 organiseren we zes regiobijeenkomsten door heel Nederland. Tijdens de regiobijeenkomsten lichten we de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en de moderne vreemde talen toe en gaan we met elkaar in gesprek over de conceptkerndoelen. Om een goede verdeling te krijgen over alle leergebieden vragen we iedere school om zich voor 2 van de 5 leergebieden in te schrijven.

  • Stap 2. Aan de slag op school: de praktijkopdracht
    Na de bijeenkomst ga je op jouw school aan de slag met een praktijkopdracht. Hiervoor ga je met meerdere collega’s uit je vakgroep/leergebied of team in gesprek over de conceptkerndoelen.

    Bijvoorbeeld voor de onderbouw van het vo/vso betekent dit dat de praktijkopdracht met leraren met expertise op alle vakinhouden binnen het leergebied wordt uitgevoerd. Dus doe je mee als leraar biologie met het beproeven van het leergebied mens en natuur, dan betrek je in de praktijkopdracht op school ook de leraar natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde en bijvoorbeeld leraren science of technologie.

    Hiervoor krijg je ook tips en materialen mee, zodat je het gesprek goed bij jou op school kunt voeren. De gezamenlijke bevindingen leg je vast en koppel je digitaal terug aan SLO.

    Tijdens de regiobijeenkomst leggen we je de praktijkopdracht uit. Heb je tijdens de uitvoering van de opdracht vragen, dan zijn we beschikbaar voor je.

  • Stap 3. SLO verzamelt en analyseert de uitkomsten van de praktijkopdrachten
    We bekijken en wegen alle feedback op de conceptkerndoelen zorgvuldig. Het resultaat van deze analyse gebruiken we om de set conceptkerndoelen aan te scherpen en een definitieve set conceptkerndoelen op te leveren. Het ministerie van OCW heeft aangegeven dat er nog een extra stap moet worden gezet om de kerndoelen meer in samenhang te presenteren, zodat er een goede focus komt op het versterken van lezen, schrijven en rekenen. SLO pakt dit tegelijkertijd op met het verwerken van de feedback uit de onderwijspraktijk. Natuurlijk informeren we je wat we met de feedback hebben gedaan, welke keuzes we hebben gemaakt en hoe de aangepaste conceptkerndoelen eruitzien.

  • Stap 4. Aanbieden conceptkerndoelen aan OCW voor vastlegging in de wet
    Als eindproduct van deze fase bieden we de kerndoelen als definitieve set conceptdoelen aan bij het ministerie van OCW. De definitieve voorstellen voor kerndoelen worden eind 2025 opgeleverd. Het ministerie van OCW doorloopt vervolgens een traject om de kerndoelen in de wet vast te leggen.

Waar zijn de regiobijeenkomsten?
Hieronder zie je waar en wanneer de regiobijeenkomsten plaatsvinden. Meer informatie over de exacte locatie ontvang je na aanmelding uiterlijk twee weken voor de bijeenkomst. Elke bijeenkomst duurt van 16:00 - 20:00 uur. Uiteraard verzorgen wij een heerlijk dinerbuffet tijdens deze avond.

3 maart in Rotterdam
6 maart in Amsterdam
11 maart in Utrecht
13 maart in Eindhoven
18 maart in Deventer
20 maart in Assen

Voor (v)so scholen die werken met zeer moeilijk lerende / meervoudig beperkte leerlingen en/of leerlingen die uitstromen naar dagbesteding of arbeidsmarkt ontwikkelen we functionele kerndoelen. Daarvoor organiseert SLO in 2025 een aparte bijeenkomst om ook deze conceptkerndoelen te beproeven in de onderwijspraktijk.

Hoeveel tijd kost het om mee te doen?
We verwachten dat iedere deelnemer ongeveer 12 uur besteedt aan dit proces. Dit is inclusief deelname aan één regiobijeenkomst.

Is er een vergoeding?
Scholen krijgen een vergoeding van € 2.500,- gebaseerd op deelname aan twee leergebieden van drie personen. Dit zijn twee leraren en dan voor ieder leergebied een leraar en een schooleider per school . Bij deelname van een leraar en een schoolleider voor één leergebied ontvangt de school een vergoeding van €1250,- Na aanmelding ontvangen scholen hierover meer informatie.

Direct aanmelden

Wil je meedoen en wil je meedenken over de conceptkerndoelen in de onderwijspraktijk?
Vul dan dit aanmeldformulier in.

Meer informatie
Wil je meer weten over hoe de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en de moderne vreemde talen zijn ontwikkeld en op de hoogte blijven, kijk dan op onderstaande websites en meld je aan voor onze nieuwsupdates:

Mens en natuur
Mens en maatschappij
Kunst en cultuur
Bewegen en sport
Moderne vreemde talen

Tot snel op een van de regiobijeenkomsten!

Fase van beproeven van de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en moderne vreemde talen

Veelgestelde vragen

  • Mijn school ontving twee uitnodigingen: beproeven kerndoelen en beproeven examenprogramma’s. Is dat hetzelfde?
    Nee, dat is niet hetzelfde. Het beproeven van conceptexamenprogramma’s betreft de bovenbouw vo, waarbij scholen via DUS-i een subsidie aanvragen om in schooljaar 2025-2026 voor een vak en schoolsoort mee te doen. Zie hier de informatie: het beproeven van conceptexamenprogramma’s betreft de bovenbouw vo, waarbij scholen via DUS-i een subsidie aanvragen om in schooljaar 2025-2026 voor een vak en schoolsoort mee te doen.
    Het beproeven van kerndoelen betreft de conceptkerndoelen onderbouw vo, met een uitnodiging voor het aanmelden van de regiobijeenkomsten in maart (incl. schoolopdracht).

  • Waarom is het belangrijk om bijvoorbeeld de kerndoelen van mens en natuur te actualiseren?
    De huidige doelen van mens en natuur voor het po zijn vastgelegd in “Oriëntatie op Jezelf en de Wereld” (OJW; domeinen ruimte, natuur en techniek en mens en samenleving). Voor het vo zijn er kerndoelen voor het leergebied mens en natuur, met de vakken biologie, natuurkunde, NaSK, scheikunde en aardrijkskunde of in leergebied vakoverstijgende vakken als mens en natuur, science of technologie.

    In de huidige situatie verkrijgen leerlingen niet de kennis en vaardigheden van het leergebied mens en natuur die in het dagelijks leven en op de arbeidsmarkt nodig zijn voor actuele vraagstukken rondom gezondheidszorg, energie, voedselvoorziening, klimaat en water. Daarom is het belangrijk dat de kerndoelen mens en natuur geactualiseerd worden.

    De huidige kerndoelen zijn te algemeen beschreven en het is onduidelijk welke onderwerpen precies onder het leergebied vallen. Daarnaast is er nu geen goede doorlopende leerlijn. In de kerndoelen po is er grote variatie in het aanbod van scholen, waardoor het onduidelijk is op welke basiskennis leraren in het vo moeten voortbouwen. Ook is er onvoldoende samenhang met andere leergebieden zoals Nederlands en rekenen en wiskunde, terwijl mens en natuur kan bijdragen aan het versterken van de basisvaardigheden.

    Maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen in het leergebied zelf vormen de noodzaak om de kerndoelen van mens en natuur te actualiseren. Denk aan huidige maatschappelijke vraagstukken die om een interdisciplinaire aanpak vragen en om goed geïnformeerde burgers die kunnen meepraten en meebeslissen over die vraagstukken.

    Onderwijs in mens en natuur bereidt leerlingen voor op het leven lang ontwikkelen in een innovatieve samenleving, ongeacht de beroepenvelden waarin ze terechtkomen. Daarnaast zien we andere ontwikkelingen zoals kansengelijkheid, dalende aandacht voor wereldoriëntatie in het po, de actualisatie van de examenprogramma's en afname van direct contact met de natuurlijke omgeving.

  • Ik wil graag als leraar biologie meedoen, maar het leergebied mens en natuur is veel breder, moeten we dan niet met meer leraren naar de regiobijeenkomst komen en hoe ziet zo’n regiobijeenkomst er dan uit?
    Nee, van elke school vragen we twee leraren te komen die een keuze maken voor twee leergebieden. Voor de onderbouw van het vo is het ook mogelijk om je voor één leergebied aan te melden.

    Tijdens de regiobijeenkomst geven we eerst plenair uitleg over de ontwikkeling en de actualisatie van de conceptkerndoelen. Daarna ga je in subsessies per leergebied uiteen. In deze ronde beproef je de conceptkerndoelen van dat leergebied. Tijdens de praktijkopdracht op school betrek je ook andere leraren erbij. Bijvoorbeeld voor de onderbouw van het vo/vso betekent dit dat de praktijkopdracht met leraren met expertise op alle vakinhouden binnen het leergebied wordt uitgevoerd. Dus doe je mee als leraar biologie met het beproeven van het leergebied mens en natuur, dan betrek je in de praktijkopdracht op school ook de leraar natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde en bijvoorbeeld leraren science of technologie. Dit zal per school verschillend zijn.
    Hiervoor krijg je tijdens de regiobijeenkomst ook tips en materialen mee zodat je het gesprek goed bij jou op school kunt voeren. De gezamenlijke bevindingen leg je vast en koppel je digitaal terug aan SLO.

    We leggen je tijdens de regiobijeenkomst de praktijkopdracht uit. Heb je tijdens de uitvoering van de opdracht vragen, dan zijn we beschikbaar voor je.