Met actuele kerndoelen zorgen we dat leerlingen beter voorbereid zijn op hun volgende stap in het onderwijs. Op dit moment actualiseren we de kerndoelen, in opdracht van het ministerie van OCW. In de komende jaren ontwikkelen we ook leerlijnen, voorbeelden en andere materialen om scholen te ondersteunen bij het vertalen van actuele kerndoelen naar een eigen schoolcurriculum.
In april 2025 publiceerden we de definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde (herziene versie 2025) en de functionele kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde (definitief concept). Op deze pagina lees je hoe je aan de slag kan met deze conceptkerndoelen en hoe je aandacht kan geven aan je schoolcurriculum.
De (functionele) kerndoelen van de leergebieden Nederlands en rekenen en wiskunde zijn geactualiseerd. De definitieve conceptkerndoelen beschrijven specifieker dan de huidige doelen wat er van leerlingen wordt verwacht. Daarmee bieden ze je goede handvatten om je onderwijs vorm te geven.
Je kunt je nu al verdiepen in de definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. De functionele kerndoelen zijn ontwikkeld voor leerlingen in het speciaal onderwijs die zeer moeilijk leren of meervoudig beperkt zijn, of uitstromen naar arbeidsmarkt of dagbesteding in het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Tip: Maak een extra verdiepingsslag en bekijk de illustraties (‘te denken valt aan’) bij de kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde. Deze voorbeelden zijn niet wettelijk, maar helpen om beter te begrijpen wat er van de school wordt verwacht.
Het vertalen van wettelijke doelen in een schooleigen curriculum is een uitdagende klus die tijd en energie vraagt. Ook is kennis over curriculumontwikkeling én curriculumbewust handelen nodig. In jouw team kun je alvast het gesprek voeren over het curriculum. SLO faciliteert schoolleiders en leraren door kennis en instrumenten op het gebied van curriculum te ontwikkelen en te delen. Bekijk dan onze tools en teamgidsen en ga vandaag aan de slag.
Tip: Ben je geïnteresseerd in inspirerende praktijkverhalen en ervaringen van andere onderwijsprofessionals? Lees dan meer over het vakmanschap van de leraar bij curriculumontwikkeling.
SLO ontwikkelt, samen met betrokken scholen, leerlijnen en voorbeelden per leergebied. Leerlijnen geven een beredeneerde opbouw en laten je zien hoe je in de tussenliggende leerjaren naar de kerndoelen kan toewerken. Hoewel deze leerlijnen geen wettelijke status hebben, bieden ze waardevolle ondersteuning bij het maken van doordachte curriculumkeuzes en de implementatie van de geactualiseerde kerndoelen. Zo zorg je ervoor dat jouw onderwijs aansluit bij de wettelijke doelen en dat leerlingen optimaal worden voorbereid op hun toekomst. In de komende jaren ontwikkelen we leerlijnen voor alle leergebieden.
Tip: Wil je meedenken en/of op de hoogte blijven van de ontwikkeling van leerlijnen? Stuur dan een mail naar: leerlijnen@slo.nl.
Download voor meer informatie de factsheet:
Lees meer over de leerlijnen op van actuele kerndoelen naar onderwijs.
Of lees de Rijksoverheid-pagina over de actualisatie van een toekomstgericht curriculum.